OTVORENJE NOVOG IX PAVILJONA

Dana 21.09.2021.g. u Kazneno – popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica svečano je otvoren i predat na korištenje novi objekat (paviljon IX), u kojem će osuđene osobe kaznu zatvora izdržvati u skladu sa najvišim međunarodnim standardima koji se propisuju za oblast izvršenja krivično-pravnih sankcija.

Svečanom činu otvaranja pored direktora Zavoda Kahrić Redže prisustvovali su I gospodin Johann Sattler, šef delegacije Evropske unije I specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni I Hercegovini, Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog I tužilačkog vijeća, Mato Jozić, federalni ministar pravde, Nebojša Nikolić, ministar pravde u Zeničko – dobojskom kantonu.

Gospodin Sattler je u prigodnom obraćanju naglasio predanost Evropske unije da u saradnji sa vlastima Bosne I Hercegovine bude ojačana vladavina prava te da se nadležnim institucijama pruži podrška u usvajanju I provođenju najboljih evropskih I međunarodnih praksi.

Gospodin Jozić je u svom govoru naglasio važnost ulaganja u poboljšanje infrastrukture kazneno – poporavnih zavoda kao I stalnu podršku I saradnju sa Evropskom unijom u postizanju tih ciljeva, navodeći pri tome da federalno ministarstvo pravde pored donošenja novog zakonskog okvira za izvršenje krivično – pravnih sankcijaj planira u saradnji sa Evropskom unijom u Zavodu u Zenici izgraditi ambulantu za pružanje medicinske pomoći za zatvorenike kojima je izrečena mjera obaveznog liječenja od ovisnosti.

Gospodin Kahrić je uz riječi zahvale Evropskoj uniji na kontinuranoj pomoći u unapređenju sistema izvršenja kazne zatvora dao i detaljan prikaz svih sadržaja u novom objektu te istakao njihov značaj za poboljšanje uslova izdržavanja kazne zatvora.

Aktivnosti na izgradnji Devetog paviljona u Zavodu su započete krajem 2015.g. kada je skopljen ugovor za izradu projektne dokumentacije.

Krajem 2018.g. Delegacija Evropske unije je raspisala tender, a u aprilu 2019.g. je izvršen odabir izvođača radova.

Početak radova je bio u julu 2019.g., a završetak je radi pandemije Covid-19 prolongiran do januara 2021 godine, dok je upotrebna dozvola za objekat dobijena u julu 2021.g.

Ukupno ulaganje Zavoda u projektnu dokumentaciju i pripremu uslova za izgradnju iznosi oko 300.000 KM, a vrijednost radova na izgradnji objekta iznosi oko 2,1 miliona eura.

Sredstva za igradnju su bespovratnog karatera i finansirana su od strane Evropske unije putem pretpristupnih IPA II fondova. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.